Χαλβάς φαρσάλων

xalbas farsalon

Από τα πιο νόστιμα νηστίσιμα γλυκά και είναι και χωρίς γλουτένη.

Χρόνος προετοιμασίας   10′

Χρόνος μαγειρέματος    30′

Βαθμός δυσκολίας   +++

Υλικά

  • 2 κούπες νισεστέ χωρίς γλουτένη(gluten free)
  • 3 κούπες ζάχαρη
  • 4 κούπες νερό
  • 1 κούπα αμύγδαλα ασπρισμένα
  • 2/3 κούπας σπορέλαιο ή βούτυρο λιωμένο

Εκτέλεση

  1. Ανακατώνετε το νερό ,το νισεστέ ,2 κούπες  ζάχαρη και τη βανίλια σε ένα μπολ.
  2. Βάζετε μια μεγάλη κατσαρόλα να κάψει και σιγά σιγά προσθέτετε τη 1 κούπα ζάχαρη και κάνετε μια σκούρα ξανθή καραμέλα .
  3. Ρίχνετε το μείγμα του νισεστέ στην κατσαρόλα και ανακατώνετε συνέχεια.Στην αρχή η καραμέλα θα είναι στερεή αλλά στη συνέχεια θα διαλυθεί.
  4. Βράστε ανακατεύοντας  συνεχώς μέχρι να γίνει ο χαλβάς μια διαφανής μάζα που να  ξεκολλά από την κατσαρόλα.Αυτό είναι το πιο δύσκολο στάδιο του γλυκού γιατί θέλει 15′ συνεχές  ανακάτεμα.
  5. Ρίχνετε τα αμύγδαλα στην κατσαρόλα και έπειτα το σπορέλαιο ή το λιωμένο βούτυρο λίγο λίγο μέχρι να το απορροφήσει όλο.
  6. Βάζετε το χαλβά σε ένα 26 εκ. ταψί και ρίχνετε από πάνω 2-3 κ.σ ζάχαρη. Το βάζετε στην πάνω σχάρα στο γκρίλ 3-4′ μέχρι να καραμελώσει  η επιφάνεια.Πρέπει να προσέχετε και να ελέγχετε το γλυκό να μην καεί.