ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Τι πρέπει να προσέχουμε στην κουζίνα

Όταν μαγειρεύουμε για άτομα που έχουν κοιλιοκάκη, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και σχολαστικοί. Θα πρέπει λοιπόν :

–         να είναι όλα τα σκεύη που χρησιμοποιούμε, πολύ καθαρά, χωρίς ίχνη από άλλα τρόφιμα.

–         Το καλύτερο θα ήταν να έχουμε κάποια σκεύη ξεχωριστά, που θα τα χρησιμοποιούμε αποκλειστικά για την παρασκευή φαγητών και γλυκών χωρίς γλουτένη.

–         Ντουλάπι που θα έχουμε τα προϊόντα χωρίς γλουτένη ξεχωριστά, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος επιμόλυνσης.

–         Καλό πλύσιμο των κοινόχρηστων σκευών όπως ποτήρια, μαχαιροπήρουνα κ.λ.π

–         Καλό σκέπασμα των παρασκευασμάτων χωρίς γλουτένη για προστασία και γιατί ξεραίνονται εύκολα.

–         Προσεκτική μέτρηση των υλικών

–         Η θερμοκρασία του φούρνου, παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στην επιτυχία μιας συνταγής χωρίς γλουτένη.

Χρήσιμες συμβουλές

–         Μη διστάζετε να τροποποιήσετε συμβατικές συνταγές σε συνταγές χωρίς γλουτένη. Μερικές φορές, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι απογοητευτικό, αλλά συνήθως στέφεται με απόλυτη επιτυχία.

–         Η ζύμη για τα τάρτες και μπισκότα, μπορεί να δουλευτεί πιο εύκολα, αν την βάλουμε πρώτα στο ψυγείο.

–         Όταν κάνετε κέικ, τάρτες, muffins, κουλουράκια, πίτες καλό είναι να τις χωρίζετε σε μερίδες και να τις βάζετε στην κατάψυξη, έτσι ώστε ανά πάσα στιγμή, να έχετε κάτι έτοιμο και νόστιμο να φάτε.

–         Όταν κάποια συνταγή σας αποτύχει, μην πετάτε τίποτα. Τα υλικά είναι ακριβά και είναι κρίμα να πάνε χαμένα.

–         Το ψωμί που απέτυχε, μπορείτε να το κάνετε φρυγανιές ή να το τρίψετε αφού το ψήσετε και να το χρησιμοποιήσετε για κεφτεδάκια, για να πανάρετε ψάρι ή κοτόπουλο ή σνίτσελ, σουφλέ κ.λ.π.

–         Μπορείτε επίσης να κάνετε κρουτόν για σαλάτες και τις σούπες σας.

–         Τα αποτυχημένα κέικ, μπισκότα κ.λ.π, τα τρίβουμε και τα χρησιμοποιούμε για να κάνουμε νόστιμες τρούφες με την προσθήκη λιωμένης κουβερτούρας, σιροπιού ή κομμάτια γλυκών κουταλιού, ξηρών καρπών ή λίγου αλκοόλ αν θέλουμε.

–         Ότι ξεραίνεται και μπαγιατεύει, δεν το πετάμε. Το τρίβουμε και το έχουμε στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση.

–         Τα τριμμένα μπισκότα, μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε σαν βάση για cheesecake και γλυκό του κουταλιού από πάνω.