ΔΥΣΑΝΕΞΙΑ ΓΛΟΥΤΕΝΗΣ

ΔΥΣΑΝΕΞΙΑ ΓΛΟΥΤΕΝΗΣ

Η προέλευση της Ονομασίας (από πού προήλθε η λέξη celiac)

Στην Β. Αμερική για τον όρο κοιλιοκάκη χρησιμοποιούν την λέξη celiac ενώ στην Ευρώπη η λέξη είναι coeliac. Προέρχεται από την Ελληνική λέξη koiliakos (κοιλιακή χώρα). Είναι η μετάφραση από εγχειρίδιο του 19ου αιώνα για την συγκεκριμένη αρρώστια. Αυτή η περιγραφή της ασθένειας βασίζεται στον Έλληνα ιατρό Αρεταίο τον Καππαδόκη που έζησε το 2ο μέσο του 2ου αιώνα μ.Χ. Θεωρείται αμέσως επόμενος σε σπουδαιότητα ιατρός μετά τον Ιπποκράτη στην κατάταξη στην Ιστορία της Ιατρικής.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Τα συνηθέστερα συμπτώματα της κοιλιοκάκης είναι η διάρροια, οι κράμπες του εντέρου, η απώλεια βάρους στους ενήλικες, τα προβλήματα ανάπτυξης στα παιδιά, η οστεοπόρωση, η αναιμία, η αμηνόρροια, η έλλειψη βιταμινών κ.α.

Με ποιες άλλες παθήσεις συνδέεται

Η κοιλιοκάκη συνδέεται και με άλλες παθήσεις όπως η ερπητοειδής δερματίτιδα. Επειδή και η ίδια θεωρείται αυτοάνοσο νόσημα, συνδέεται και με άλλα άνοσα όπως ο διαβήτης τύπου Ι, η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα, η πρωτοπαθής χολική κίρρωση και η μικροσκοπική κολίτιδα.

Ασφαλείς τροφές

Ασφαλείς τροφές για την κοιλιοκάκη θεωρούνται το ρύζι, το καλαμπόκι, διάφορες αμυλούχες τροφές όπως οι πατάτες, τα όσπρια, το φαγόπυρο, η ταπιόκα, η κινόα, το κεχρί, το γάλα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το κρέας, το ψάρι, τα αυγά, τα φυτικά έλαια, τα λαχανικά.

0 comments on “ΔΥΣΑΝΕΞΙΑ ΓΛΟΥΤΕΝΗΣAdd yours →

Αφήστε μια απάντηση