ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ

Η δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι απαραίτητη;

Η αυστηρή δίαιτα χωρίς την παρουσία γλουτένης ή  ακόμα και ίχνη αυτής, είναι η μόνη αποτελεσματική θεραπεία για την κοιλιοκάκη. Γιατί όπως λένε οι Αμερικάνοι, once a celiac, always a celiac.

Τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά αφού μπορούμε πολύ άνετα να υποκαταστήσουμε τα διάφορα υλικά μαγειρικής και τα έτοιμα τρόφιμα με αντίστοιχα χωρίς γλουτένη. Βέβαια χρειάζεται λίγη προσοχή στην κρυμμένη γλουτένη γιατί και η παραμικρή ποσότητα μπορεί να μας βλάψει – είτε προκαλώντας τα γνωστά δυσάρεστα συμπτώματα, είτε όχι.
Μερικοί απλοί κανόνες μπορούν να μας εξασφαλίσουν τις ίδιες διατροφικές συνήθειες και να μας επιτρέψουν τη συνέχιση κάποιας ειδικής διατροφής που χρειάζεται να ακολουθούμε για άλλους λόγους υγείας όπως ζάχαρο, χοληστερίνη κλπ.

Μαγειρεύουμε με πρώτες ύλες χωρίς γλουτένη, π.χ. αλεύρι από καλαμπόκι ή ειδικό αλεύρι χωρίς γλουτένη αντί για το παραδοσιακό αλεύρι από σιτάρι. Μαγειρεύουμε πάντα χωριστά και σε καθαρή επιφάνεια το φαγητό χωρίς γλουτένη, αποφεύγοντας έτσι λάθη και μόλυνση από μη ασφαλείς τροφές. Σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να εξυπηρετεί η προετοιμασία φαγητού χωρίς γλουτένη για όλη την οικογένεια, μιας και δεν διαφέρει σχεδόν καθόλου γευστικά και σίγουρα δεν βλάπτει κάποιον που δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα κοιλιοκάκης.

Προσθέτουμε στο διαιτολόγιό μας όσο γίνεται περισσότερο τρόφιμα που έτσι κι’ αλλιώς δεν περιέχουν γλουτένη π.χ. φρέσκα λαχανικά και φρούτα, πατάτες, ρύζι, κρέας, ψάρι κλπ. Υποκαθιστούμε τα υπόλοιπα με προϊόντα από τα οποία έχει αφαιρεθεί η γλουτένη π.χ. ζυμαρικά, ψωμί, κλπ.

Όταν τρώμε έξω προτιμάμε κάτι ψητό π.χ. κρέας, κοτόπουλο, ψάρι συνοδευμένο με ψητά λαχανικά, ρύζι (όχι γλασέ) και γενικά αποφεύγουμε τα περίπλοκα μαγειρευτά φαγητά που μπορεί να κρύβουν αρκετούς κινδύνους. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην πιθανότητα μόλυνσης από άλλα τρόφιμα με γλουτένη π.χ. στην ίδια ψησταριά να ψήνουν ψωμί ή πίτες. Τέλος ας έχουμε στο μυαλό μας πως είναι καλύτερα να ενημερώνουμε το σερβιτόρο και το μάγειρα για την ιδιαιτερότητά μας και να αποκλείουμε κάθε πιθανότητα, παρά να καταναλώσουμε γλουτένη επειδή ντρεπόμαστε.

Όταν ψωνίζουμε προσέχουμε ιδιαίτερα τα συστατικά στην ετικέτα και αποφεύγουμε αυτά που αναφέρουν γλουτένη, αλλά και όσα περιέχουν άγνωστα συστατικά και πρόσθετα, συντηρητικά, χρωστικές κλπ. που μπορεί να κρύβουν κινδύνους. Ας μην ξεχνάμε ότι πολλές φορές δεν αναγράφεται ακριβώς ο όρος γλουτένη, αλλά μπορούμε εύκολα να συμπεράνουμε από τα συμφραζόμενα π.χ. πρωτεΐνη σίτου, σιτάλευρο, δημητριακά, κλπ.

Πέραν του φαγητού, καλό είναι να έχουμε την προσοχή μας τεταμένη και σε άλλα προϊόντα με τα οποία μπορεί να έλθουμε σ’ επαφή π.χ. φάρματα, σαπούνι – σαμπουάν – οδοντόπαστα, καλλυντικά κλπ. Καλό είναι να ενημερώνουμε το γιατρό μας και να ζητάμε εναλλακτικά φάρμακα χωρίς γλουτένη και βέβαια να προτιμάμε ασφαλή προϊόντα ατομικής καθαριότητας και περιποίησης.

Συμπεράσματα

 

–         Το να έχετε κοιλιοκάκη, δεν σημαίνει ότι στερείστε και τρώτε άνοστα. Ίσα-ίσα, σας δίνεται η δυνατότητα να κάνετε μια πολύ υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.

–         Φροντίστε να έχετε πάντα μαζί σας όταν είστε εκτός σπιτιού, πράγματα που θα μπορείτε να φάτε.

–         Όταν πηγαίνετε ταξίδια, συνεννοηθείτε το ξενοδοχείο που θα μείνετε για να δείτε αν υπάρχει δυνατότητα να έχετε glutenfree διατροφή.

–         Ενημερωθείτε που υπάρχουν εστιατόρια για glutenfree γεύματα. Στην Ιταλία, Γαλλία, Αμερική, είναι σύνηθες να υπάρχουν στα εστιατόρια glutenfree menus

–         Ενημερώστε όλους τους γονείς των παιδιών που κάνει παρέα το παιδί σας, τι σημαίνει να έχεις κοιλιοκάκη και τι δεν πρέπει να τρώει το παιδί.

Ενημερώστε τον δάσκαλο και τους συμμαθητές του.

0 comments on “ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟAdd yours →

Αφήστε μια απάντηση