Το απίστευτο κέικ

magic cake

 

Ένα πολύ παράξενο γλυκό  που ενώ ξεκινά σαν κέικ καταλήγει σε ένα γλυκό που έχει κρέμα στη μέση και παντεσπάνι πάνω κάτω.

Χρόνος προετοιμασίας  15′

Χρόνος ψησίματος      60′

Βαθμός δυσκολίας   ++

Υλικά

  • 4 αυγά (χωριστά κρόκοι με ασπράδια)
  • 1 κ.σ νερό
  • 150-200 γρ. ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 125 γρ. λιωμένο βούτυρο
  • 65 γρ. αλεύρι
  • 50 γρ. κακάο
  • 1 κ.γ ξύδι
  • 500 γρ. χλιαρό γάλα 3,5%
  • 2 βανίλιες ή ξύσμα πορτοκαλιού

Εκτέλεση

  1. Χτυπάτε τα ασπράδια  με το ξύδι σε μαρέγκα που να στέκεται μεν, αλλά να μην είναι πολύ σφιχτή.
  2. Χτυπάτε τους κρόκους με τη ζάχαρη , το νερό και τις βανίλιες ή το ξύσμα 3-4′ στο μίξερ μέχρι να ασπρίσει και να πήξει το μείγμα.Μετά προσθέτετε σιγά σιγά το λιωμένο χλιαρό βούτυρο και το αλάτι και χτυπάτε 2′ σε μεσαία ταχύτητα.
  3. Μετά σιγά σιγά το χλιαρό γάλα για 1′  και στη συνέχεια το αλεύρι με το κακάο σε τρεις δόσεις.
  4. Τέλος προσθέτετε το 1/3 της μαρέγκας και ανακατώνετε απαλά και στη συνέχεια ρίχνετε το σοκολατένιο μείγμα μέσα στη μαρέγκα και ανακατώνετε απαλά . Το μείγμα σας θα είναι σαν μείγμα για κρέπες.
  5. Βάζετε το μείγμα σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο σκεύος  20×20 ή σε 22 εκ. στρογγυλό και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο 175 βαθμούς για 60′.Το γλυκό όταν το βγάλουμε θα τρεμουλιάζει στη μέση.Το αφήνετε να κρυώσει και μετά το κόβετε.Ανάλογα με το φούρνο  και με το μέγεθος του σκεύους που θα χρησιμοποιήσετε μπορεί να χρειαστεί περισσότερο ή και λιγότερο χρόνο ψησίματος από 45-70′.Καλύτερα μετά τα 45′ να το κοιτάξετε.

Στη ζάχαρη έβαλα από 150 – 200 γρ. γιατί το γλυκό μπορεί με 150 γρ. ζάχαρη να σας φανεί λίγο άγλυκο.

Μπορείτε να κάνετε και τη άσπρη εκδοχή του γλυκού μόνο που θα χρειαστείτε 115 γρ. αλεύρι (όχι το κακάο)και δε θα βάλετε , το ξύδι και το νερό.

Αν βάλετε αλεύρι,κακάο , βανίλιες  και ξύδι χωρίς γλουτένη (gluten free) το γλυκό μας γίνεται πολύ ωραίο και είναι και  χωρίς γλουτένη (gluten free).