Πουράκια

pourakia

Ένα γλυκό που σε βοηθά να χρησιμοποιήσεις ότι γλυκό σου έχει περισσέψει.Η τέλεια ανακύκλωση γλυκών.

Χρόνος προετοιμασίας  45′

Χρόνος ψυγείου   60′

Βαθμός δυσκολίας  +

Υλικά

  • 300 γρ. τριμμένο κέικ ή τσουρέκι ή παντεσπάνι ή κουλουράκια
  • 1 κούπα σιρόπι (από γλυκό του κουταλιού) ζεστό πολύ
  • 250 γρ. κουβερτούρα
  • 1 κούπα τριμμένα καρύδια
  • 2-3 κ.σ κονιάκ ή λικέρ
  • 400 γρ κουβερτούρα λιωμένη
  • 2 κ.σ σπορέλαιο

Εκτέλεση

Τα γλυκά που μας περισσεύουν τα τρίβουμε και τα φυλάμε στην κατάψυξη.Έχω χρησιμοποιήσει σχεδόν όλα τα γλυκά που μου περισσεύουν(τσουρέκια,μελομακάρονα, κουραμπιέδες ,σαραγλάκια,κέικ,κουλουράκια κάθε είδους  γλυκό που μου μένει).

Επίσης εκτός από το σιρόπι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κομματάκια από γλυκά του κουταλιού.

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα τριμμένα γλυκά που έχουμε ,τα καρύδια και την κουβερτούρα που την έχουμε λιώσει  στο ζεστό σιρόπι.Βάζουμε το κονιάκ και τα κομματάκια από τα γλυκά του κουταλιού( αν θέλουμε) και τα ανακατώνουμε καλά.Τα αφήνουμε στο ψυγείο  1 ώρα να σφίξει το μείγμα και μετά πλάθουμε τα πουράκια.
  2. Λιώνουμε τα 400 γρ. κουβερτούρας με το σπορέλαιο σε μπεν -μαρί και βουτάμε ένα ένα τα πουράκια.Τα αφήνουμε σε δίσκο στρωμένο με χαρτί ψησίματος να παγώσουν και μετά τα τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο ένα ένα.
  3.  Αν δεν έχουμε σιρόπι από γλυκό του κουταλιού ετοιμάζουμε βράζοντας 7-8′ 3 κούπες ζάχαρη με 2 κούπες νερό (χρησιμοποιούμε μόνο 1 κούπα).

Φυσικά τα πουράκια μπορούν να γίνουν χωρίς γλουτένη(gluten free) αν χρησιμοποιήσουμε τριμμένα γλυκά χωρίς γλουτένη(gluten free) που μας περίσσεψαν ή που δε μας πέτυχαν και έγιναν πολύ σκληρά και κουβερτούρα χωρίς γλουτένη(gluten free).Με αυτό τον τρόπο μια αποτυχία μας την μετατρέπουμε σε επιτυχία κάνοντας  ένα πολύ ωραίο γλυκό.