Τούρτα πιάνο

tourta piano

Μια πολύ  όμορφη σοκολατένια τούρτα σε σχήμα πιάνου.

Χρόνος προετοιμασίας 60′

Χρόνος ψησίματος    30′

Βαθμός δυσκολίας    ++

Υλικά για παντεσπάνι

  • 1 κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1/4 κούπας κακάο
  • 1  κούπα ζάχαρη
  • 6  αυγά
  • 1 βανίλια

Εκτέλεση

  1. Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να πήξουν και να αλλάξουν χρώμα περίπου 10′ στο μίξερ.
  2. Μετά προσθέτουμε σιγά σιγά  ανακατώνοντας με ένα κουτάλι , το αλεύρι κοσκινισμένο και τη βανίλια.
  3. Βάζουμε το μείγμα σε  ταψί 23 x 35 που έχουμε στρώσει τον πάτο με χαρτί ψησίματος και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30-35′ μέχρι να βγαίνει η λάμα του μαχαιριού καθαρή.Αφήνουμε το παντεσπάνι να κρυώσει καλά.Καλύτερα να ετοιμάσουμε το παντεσπάνι την προηγούμενη μέρα,να το τυλίξουμε με μεμβράνη και να το βάλουμε στο ψυγείο. Την επόμενη μέρα που θα το χρησιμοποιήσουμε θα κόβεται πιο εύκολα.

Υλικά γέμισης

  • 750 γρ. κρέμα γάλακτος (3 κούπες)
  • 3 κ.σ κακάο
  • 1/2 κούπα άχνη (μπορεί και περισσότερο)
  • 1 βανίλια
  • 3/4 κούπας σιρόπι (από γλυκό του κουταλιού αραιωμένο με λίγο νερό)
  • 1-2 κ.σ λικέρ ή κονιάκ
  • 1/2 κούπα καραμελωμένα αμύγδαλα τριμμένα
  • 200 γρ.  κουβερτούρα  κομματάκια

Εκτέλεση

  1. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε 250 γρ. (1 κούπα) κρέμα γάλακτος και τη ζεσταίνουμε μέχρι το σημείο βρασμού.Την ρίχνουμε πάνω στην κουβερτούρα αφήνουμε να σταθεί 2′ και στη συνέχεια ανακατώνουμε να ομογονοποιηθούν. Βάζουμε την γκανάς για 1 ώρα στο ψυγείο.
  2. Κόβουμε το παντεσπάνι στα τρία.
  3. Χτυπάμε  1 1/2 κούπα κρέμα  γάλακτος με την άχνη,το κακάο και τη βανίλια μέχρι να πήξουν.
  4. Βάζουμε σε μία πιατέλα μία στρώση παντεσπάνι ,το βρέχουμε με το σιρόπι και το κονιάκ  μετά τη μισή σοκολατένια σαντιγύ, τα μισά τα καραμελωμένα αμύγδαλα. Κάνουμε το ίδιο άλλη μία φορά και τελειώνουμε με την τελευταία στρώση από το παντεσπάνι και λίγο σιρόπι.
  5. Κρατάμε λίγη γκανάς  για να σχεδιάσουμε τα πλήκτρα και την υπόλοιπη την ρίχνουμε πάνω στην τούρτα. Βάζουμε την τούρτα  στο ψυγείο για 30′.
  6. Χτυπάμε την 1/2 κούπα κρέμα γάλακτος σε σαντιγύ με 1 κ.σ άχνη και καλύπτουμε  την μισή επιφάνεια της τούρτας .Βάζουμε την γκανάς που κρατήσαμε σε κορνέ  και σχεδιάζουμε τα πλήκτρα.

Η τούρτα μπορεί να γίνει και χωρίς γλουτένη,αν κάνετε το παντεσπάνι χωρίς γλουτένη και χρησιμοποιώντας κουβερτούρα , βανίλια  και κακάο  χωρίς γλουτένη (gluten free).