Πασχαλινά κουλουράκια

koulourakia

Πολύ τραγανά και ευωδιαστά πασχαλινά κουλουράκια.

Χρόνος προετοιμασίας     30′

Χρόνος ψησίματος   20′

Βαθμός δυσκολίας   +

Υλικά

  • 1 κούπα  φυτικό λίπος (μινερβίνη)
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 4 κ.σ χυμό πορτοκαλιού ή γάλα
  • 4 -4 1/2 κούπες αλεύρι (ή 3 κούπες που φουσκώνει μόνο του και 1 κούπα απλό και δε βάζουμε baking powder)
  • 1 1/2  κ.γ baking powder
  • μια πρέζα αλάτι
  • 2 βανίλιες -ξύσμα πορτοκαλιού

Εκτέλεση

  1. Χτυπάμε στο μίξερ το φυτικό λίπος,τη ζάχαρη και τα αυγά 3′.
  2. Μετά βάζουμε χυμό ή γάλα ,βανίλιες,ξύσμα και το αλεύρι σε 3 δόσεις. Έπειτα από τη πρώτη δόση καλό είναι να συνεχίσετε το δούλεμα της ζύμης είτε με το χέρι είτε με τα ζυμωτήρια του μίξερ.Μπορεί να χρειαστεί να βάλετε και επιπλέον αλεύρι. Η ζύμη δε πρέπει να κολλάει στα χέρια .
  3. Πλάθουμε σε διάφορα σχήματα κουλουράκια , τα βάζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με χαρτί ψησίματος,τα αλείφουμε με αυγό και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20′ περίπου μέχρι να ροδίσουν καλά .Γίνονται 2 λαμαρίνες. Φουσκώνουν αρκετά.

Συνήθως στη μισή ζύμη βάζω 1/2 κούπα τρούφα και έτσι τα κάνω μισά σκέτα και μισά με τρούφα. Μπορείτε επίσης να τα κάνετε μπαλάκια ,να κάνετε με το δάχτυλο σας ένα βαθούλωμα και  να βάλετε 1/2 κ.γ από  όποια μαρμελάδα θέλετε.