Μελομακάρονα

melomakarona

 

Μελομακάρονα που είναι όσο χρειάζεται τραγανά και μελωμένα .Είναι χωρίς γλουτένη  πάρα πολύ νόστιμα και πολύ εύκολα,μια συνταγή χωρίς να χρειάζεται η χρήση του μίξερ.

Χρόνος προετοιμασίας  30′

Χρόνος ψησίματος   40′

Βαθμός δυσκολίας  +

Υλικά

  • 2 1/2  κούπες ελαιόλαδο ελαφρύ ή μισό λάδι μισό σπορέλαιο
  • 6 κούπες αλεύρι για γλυκά χωρίς γλουτένη gluten- free
  • 1/2 κούπα πολέντα  χωρίς γλουτένη gluten- free
  • 1 1/2 κγ. baking powder χωρίς γλουτένη gluten- free
  • 1/2 κγ. σόδα φαγητού χωρίς γλουτένη gluten- free
  • 2 κγ. κανέλα  χωρίς γλουτένη gluten- free
  • 1/2 κ.γ γαρύφαλλο  χωρίς γλουτένη gluten- free
  • 1/2 κούπα ζάχαρη
  • 1/2 κούπα χυμό πορτοκάλι
  • 1/2 κούπα κονιάκ χωρίς γλουτένη gluten- free
  • ξύσμα πορτοκαλιού
  • μια πρέζα αλάτι

Σιρόπι

  • 3 κούπες ζάχαρη
  • 2 1/2 κούπες νερό
  • 1 κούπα μέλι

Εκτέλεση

  1. Σε μια λεκάνη βάζουμε τα στερεά υλικά και τα ανακατώνουμε.
  2. Σε άλλη μεγάλη λεκάνη βάζουμε τα υγρά μαζί με τη ζάχαρη και το ξύσμα και ανακατώνουμε καλά με το σύρμα να διαλυθεί η ζάχαρη και να ασπρίσει το μείγμα.
  3. Προσθέτουμε τα στερεά υλικά και ζυμώνουμε με το χέρι να γίνει μια απαλή και λαδωμένη ζύμη.
  4. Κάνουμε μακρόστενα μελομακάρονα , τα τρυπάμε με ένα πιρούνι για σχέδιο και τα βάζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με χαρτί ψησίματος.
  5. Γίνονται 4 λαμαρίνες . Τα ψήνουμε στους 160 βαθμούς στον αέρα 40′.
  6. Το σιρόπι το ετοιμάζουμε αμέσως μόλις βάλουμε τα πρώτα ταψιά γιατί θα πρέπει να είναι κρύο το σιρόπι και καυτά  μόλις βγουν από το φούρνο τα μελομακάρονα.Βράζουμε τη ζάχαρη και το νερό 3′ και μετά κατεβάζουμε από το μάτι και προσθέτουμε το μέλι.
  7. Τα σιροπιάζουμε για πολύ λίγο μια από τη μια και μετά τα γυρίζουμε και ανάποδα και τα βγάζουμε να στραγγίξουν σε σχάρα.
  8. Όταν κρυώσουν καλά τα γαρνίρουμε με μέλι και τριμμένα καρύδια.

Το σιρόπι που θα μας περισσέψει το βάζουμε σε βάζο και το κρατάμε για άλλη φορά που θα κάνουμε μελομακάρονα.