Κέικ σοκολάτας (βραστό κέικ)

keik brasto

 

Πολύ νόστιμο και εύκολο κέικ σοκολάτας για αυτούς που δε νοείται γλυκό χωρίς σοκολάτα.

Χρόνος προετοιμασίας 15′

Χρόνος ψησίματος  35′

Βαθμός δυσκολίας  +

Υλικά για κέικ

  • 1 βιτάμ τετράγωνο το πράσινο
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 1 κούπα νερό
  • 3/4 κούπας κακάο
  • 1 βανίλια
  • 2 κσ. κονιάκ
  • 6 αυγά χωριστά κρόκοι με ασπράδια
  • 1 1/2 κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1/4 κγ. σόδα φαγητού
  • μια πρέζα αλάτι
  • ξύσμα πορτοκαλιού
  • 125 γρ. κουβερτούρα για το γλάσο

Εκτέλεση

  1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βιτάμ,το νερό ,τη ζάχαρη και το κακάο και τα ανακατώνουμε  μέχρι να λιώσει το βούτυρο.Κατεβάζουμε από το μάτι και προσθέτουμε τη βανίλια και το κονιάκ.Κρατάμε μια κούπα από το μείγμα και το υπόλοιπο το βάζουμε σε ένα μπολ και το αφήνουμε να κρυώσει περίπου 20′.
  2. Χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι σε σφιχτή μαρέγκα .
  3. Προσθέτουμε στο σοκολατένιο μείγμα στο μπολ τους κρόκους και εν συνεχεία το αλεύρι μαζί με τη σόδα και το ξύσμα.
  4. Τέλος ενσωματώνουμε στο μείγμα τη μαρέγκα απαλά για να μην ξεφουσκώσουν τα ασπράδια.
  5. Ρίχνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο σκεύος  40×25 και ψήνουμε στους 200 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 35′.Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.

Υλικά για σιρόπι

  • 1 1/2 κούπα νερό
  • 1 1/2 κούπα ζάχαρη
  • χυμό 1 πορτοκάλι

Εκτέλεση

  1. Βράζουμε το νερό και τη ζάχαρη 5′ και μετά κατεβάζουμε από το μάτι και προσθέτουμε το χυμό.
  2. Σιροπιάζουμε το κρύο γλυκό με το ζεστό σιρόπι και αφήνουμε να ρουφήξει το σιρόπι και να κρυώσει.

Γλάσο

Ζεσταίνουμε την κούπα του σοκολατένιου μείγματος καλά και προσθέτουμε τη κουβερτούρα κομμένη κομμάτια να λιώσει.Με αυτό το γλάσο ,περιχύνουμε την επιφάνεια του κέικ και αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσει καλά πριν το κόψουμε.

Η συνταγή χωρίς γλουτένη

Το κέικ μπορούμε να το κάνουμε χωρίς γλουτένη αρκεί να φροντίσουμε το αλεύρι,το κακάο,η βανίλια,το κονιάκ,η σόδα και η κουβερτούρα να είναι χωρίς γλουτένη gluten free και να προσθέσουμε 1 κγ. baking powder χωρίς γλουτένη.