Γαλατόπιτα

 

galatopita

 

Μια γαλατόπιτα που θυμίζει τα παιδικά μου χρόνια στις διακοπές στο χωριό μου και την γαλατόπιτα που έψηνε η γιαγιά μου στη γάστρα .

Χρόνος προετοιμασίας  30′

Χρόνος ψησίματος   45′-60′

Βαθμός δυσκολίας   +

Υλικά

  • 3 έτοιμα χωριάτικα  φύλλα ή  χειροποίητα
  • 1 λιτ. γάλα
  • 1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
  • 3/4-1 κούπα  ζάχαρη (ανάλογα πόσο γλυκό το θέλουμε)
  • 3 αυγά
  • 30 γρ. φρέσκο βούτυρο
  • 1 βανίλια
  • ξύσμα λεμονιού (ακέρωτου)
  • 1/4 λιωμένο βούτυρο (για τα φύλλα)
  • 3 κ.σ γεμάτες ζάχαρη (για τα φύλλα)
  • 1 κ.γ κανέλα (για τα φύλλα)

Εκτέλεση

  1. Βουτυρώνουμε ένα 26 εκ. ταψάκι και στρώνουμε ένα φύλλο ,το βρέχουμε με το βούτυρο και το πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και την κανέλα. Κάνουμε το ίδιο και για τα τρία φύλλα.
  2. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα,τη ζάχαρη ,το σιμιγδάλι,τη βανίλια και το ξύσμα και ανακατώνουμε μέχρι να βράσει και να πήξει ελαφρώς το μείγμα.
  3. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα και τα 30 γρ. βούτυρο.Ανακατώνουμε καλά και ρίχνουμε το μείγμα πάνω από τα φύλλα.
  4. Τα φύλλα που προεξέχουν από το ταψί τα γυρίζουμε  πάνω από την κρέμα και τα βουτυρώνουμε καλά.Από πάνω ρίχνουμε λίγη ζάχαρη και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45- 60′ μέχρι να ροδίσει καλά. Όταν την σερβίρουμε την πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα.

Αν θέλουμε να κάνουμε τη γαλατόπιτα μας χωρίς γλουτένη  gluten free χρησιμοποιούμε φύλλα δικά μας και την κρέμα την κάνουμε με 1/2 κούπα ρυζάλευρο , 1/2  κούπα πολέντα  και βανίλια  χωρίς γλουτένη  gluten free. Μπορούμε αν θέλουμε να παραλείψουμε τελείως τα φύλλα και να βάλουμε τη γαλατόπιτα σε ένα καλά βουτυρωμένο πυρέξ και να προσθέσουμε αν θέλουμε και μια χούφτα σταφίδες  ξανθές χωρίς γλουτένη  gluten free   και μια χούφτα χοντροκομμένα καρύδια.