Τσουρέκια

tsourekia

Τσουρέκια πολύ αφράτα, με κλωστές και μοσχομυρωδάτα.

Χρόνος προετοιμασίας   45′

Χρόνος ψησίματος 30′

Βαθμός δυσκολίας   ++

Υλικά

  • 2-2,5 αλεύρι για τσουρέκια
  • 225 γρ. μαγιά νωπή
  • 1 κούπα νερό (40 βαθμοί)
  • 3 1/2 κούπα ζάχαρη
  • 1 κούπα καυτό γάλα
  • 12 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 κ.σ σπορέλαιο
  • 1 κ.γ αλάτι
  • 1 κ.σ μαχλέπι
  • 1 κ.γ  κακουλέ
  • 1  κ.γ μαστίχα αλεσμένη με ζάχαρη
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 1 3/4 κούπας μινερβίνη  λιωμένη ζεστή

Εκτέλεση

  1. Σε μια μεγάλη λεκάνη βάλτε το νερό ,τη μαγιά ,1κ.σ ζάχαρη και ανακατέψτε να διαλυθεί η μαγιά.Προσθέστε αλεύρι μέχρι να έχετε ένα πηχτό χυλό.Σκεπάστε το με μια πετσέτα και αφήστε το στο φούρνο που τον έχετε ζεστάνει  και κλείσει, στους 50 βαθμούς περίπου 30′ να φουσκώσει.
  2. Πάρτε κοντά σας όλα τα υλικά.Σε μιά μεγάλη λεκάνη βάλτε τη ζάχαρη με τα αυγά και τα μυρωδικά  και χτυπήστε τα με το μίξερ 2-3 ‘.Μετά προσθέστε το καυτό γάλα , το αλάτι,το σπορέλαιο και τη φουσκωμένη μαγιά και ανακατώστε με το χέρι.Αρχίστε να βάζετε το αλεύρι σε μεγάλες δόσεις ώσπου να υγρανθεί το μείγμα.Η ζύμη πρέπει να είναι ούτε πολύ σφιχτή ,ούτε πολύ μαλακή.Το πόσο αλεύρι πάνω από τα 2 κιλά θα πάρει η ζύμη εξαρτάται από το τι αλεύρι θα χρησιμοποιήσετε.
  3. Μετά παίρνετε στις χούφτες σας τη ζεστή μινερβίνη και τη διπλώνετε μέσα στη ζύμη χωρίς να τη ζυμώνετε.Όταν τελειώσει η μινερβίνη σκεπάζετε τη λεκάνη με μεμβράνη και με μια πετσέτα και αφού έχετε ζεστάνει και κλείσει το φούρνο στους 50 βαθμούς τα αφήνετε όλο το βράδυ να φουσκώσουν.Την διαδικασία για τα τσουρέκια καλό είναι να την ξεκινήσετε το βράδυ ώστε να αφήσετε τα τσουρέκια να φουσκώσουν με την ησυχία τους όλο το βράδυ. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να τα αφήσετε να φουσκώσουν τουλάχιστον 3 ώρες.
  4. Την άλλη μέρα το πρωί πατάτε τη ζύμη να ξεφουσκώσει και κάνετε πλεξούδες με κομμάτια από τη ζύμη .Βάζετε τα τσουρέκια σε ταψιά στρωμένα με χαρτί ψησίματος ,τα σκεπάζετε με καθαρές βαμβακερές πετσέτες και τα αφήνετε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστούν για 1 ώρα.
  5. Τα αλείφετε με χτυπημένο αυγό και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30′.

Με αυτή την ποσότητα ζύμης γίνονται 12 πλεξούδες.