Pοξάκια

roxakia

Ένα γλυκό των παιδικών μας χρόνων γεμάτο γλύκα και αναμνήσεις

Χρόνος προετοιμασίας  60”

Χρόνος ψησίματος     35-40′

Βαθμός δυσκολίας     ++

Υλικά

  • 30 γρ. μαγιά
  • 1 φακελάκι baking powder
  • 1 κούπα σπορέλαιο
  • 1 κούπα γάλα  πλήρες
  • 5-5 1/2  κούπες αλεύρι
  • 1 κ.σ ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 αυγά
  • 2 κ.σ κακάο
  • 1 κ.γ κανέλα
  • 1/2 κ.γ γαρύφαλλο
  • 1/2 κούπα καρύδια τριμμένα

Σιρόπι

  • 5 κούπες ζάχαρη
  • 4 1/2 κούπες νερό
  • 1 κ.γ χυμό λεμονιού  και μια φλούδα λεμονιού

Εκτέλεση

  1. Διαλύεις τη μαγιά στο χλιαρό γάλα με τη ζάχαρη .Τα αφήνεις να φουσκώσουν για 30′.
  2. Μετά προσθέτεις το λάδι ,τα αυγά  και τα 3/4 περίπου από το αλεύρι που το έχεις ανακατώσει με το baking powder και το αλάτι.
  3. Κρατάς το 1/3 της ζύμης και της προσθέτεις το κακάο,την κανέλα και το γαρύφαλλο.
  4. Στην υπόλοιπη ζύμη βάζεις το υπόλοιπο αλεύρι.
  5. Αφήνεις τις δύο ζύμες σκεπασμένες για  15-20′.
  6. Χωρίζεις την καφέ ζύμη σε 8 κομμάτια και το ίδιο κάνεις και με την άσπρη ζύμη.
  7. Κάθε κομμάτι άσπρης ζύμης το ανοίγεις με τον πλάστη σε παραλληλόγραμμο 30 x 8 εκ.
  8. Κάθε κομμάτι καφέ ζύμης το κάνεις ένα κορδόνι 30 3κ.
  9. Στην άκρη κάθε παραλληλόγραμμου βάζεις ένα καφέ κορδόνι και το τυλίγεις κάνοντας ένα μπαστούνι που είναι από έξω  άσπρο και στο κέντρο καφέ.
  10. Κόβεις το κάθε ανά 2 εκ. και κάθε κομματάκι το πατάς με την παλάμη σου να πλατύνει.
  11. Τα βάζεις σε 2 λαμαρίνες και τα ψήνεις  στον αέρα 180 βαθμούς για 30-40′ μέχρι να ροδίσουν καλά.
  12. Όση ώρα ψήνονται τα ροξάκια ετοιμάζεις το σιρόπι που το βράζεις για 5′.
  13. Μόλις βγούνε από το φούρνο τα σιροπιάζεις με το καυτό σιρόπι.

Τα αφήνεις να ρουφήξουν καλά το σιρόπι και τα βγάζεις.Διατηρούνται στο ψυγείο.