Ένα γλυκό των παιδικών μας χρόνων γεμάτο γλύκα και αναμνήσεις
Χρόνος προετοιμασίας 60”
Χρόνος ψησίματος 35-40′
Βαθμός δυσκολίας ++
Υλικά
- 30 γρ. μαγιά
- 1 φακελάκι baking powder
- 1 κούπα σπορέλαιο
- 1 κούπα γάλα πλήρες
- 5-5 1/2 κούπες αλεύρι
- 1 κ.σ ζάχαρη
- 1 πρέζα αλάτι
- 2 αυγά
- 2 κ.σ κακάο
- 1 κ.γ κανέλα
- 1/2 κ.γ γαρύφαλλο
- 1/2 κούπα καρύδια τριμμένα
Σιρόπι
- 5 κούπες ζάχαρη
- 4 1/2 κούπες νερό
- 1 κ.γ χυμό λεμονιού και μια φλούδα λεμονιού
Εκτέλεση
- Διαλύεις τη μαγιά στο χλιαρό γάλα με τη ζάχαρη .Τα αφήνεις να φουσκώσουν για 30′.
- Μετά προσθέτεις το λάδι ,τα αυγά και τα 3/4 περίπου από το αλεύρι που το έχεις ανακατώσει με το baking powder και το αλάτι.
- Κρατάς το 1/3 της ζύμης και της προσθέτεις το κακάο,την κανέλα και το γαρύφαλλο.
- Στην υπόλοιπη ζύμη βάζεις το υπόλοιπο αλεύρι.
- Αφήνεις τις δύο ζύμες σκεπασμένες για 15-20′.
- Χωρίζεις την καφέ ζύμη σε 8 κομμάτια και το ίδιο κάνεις και με την άσπρη ζύμη.
- Κάθε κομμάτι άσπρης ζύμης το ανοίγεις με τον πλάστη σε παραλληλόγραμμο 30 x 8 εκ.
- Κάθε κομμάτι καφέ ζύμης το κάνεις ένα κορδόνι 30 3κ.
- Στην άκρη κάθε παραλληλόγραμμου βάζεις ένα καφέ κορδόνι και το τυλίγεις κάνοντας ένα μπαστούνι που είναι από έξω άσπρο και στο κέντρο καφέ.
- Κόβεις το κάθε ανά 2 εκ. και κάθε κομματάκι το πατάς με την παλάμη σου να πλατύνει.
- Τα βάζεις σε 2 λαμαρίνες και τα ψήνεις στον αέρα 180 βαθμούς για 30-40′ μέχρι να ροδίσουν καλά.
- Όση ώρα ψήνονται τα ροξάκια ετοιμάζεις το σιρόπι που το βράζεις για 5′.
- Μόλις βγούνε από το φούρνο τα σιροπιάζεις με το καυτό σιρόπι.
Τα αφήνεις να ρουφήξουν καλά το σιρόπι και τα βγάζεις.Διατηρούνται στο ψυγείο.