Κέικ πορτοκαλιού με σιρόπι και γλάσο

keik portokali 011

Ένα ελαφρύ  κέικ πορτοκαλιού ,με ελαφρύ  σιρόπι πορτοκαλιού και γλάσο αρωματισμένο με πορτοκάλι.Το πορτοκάλι σε όλο του το μεγαλείο !!!!!!

Χρόνος προετοιμασίας 30’

Χρόνος ψησίματος  60’

Βαθμός δυσκολίας   +

Υλικά

Κέικ

  • 180 γρ. βούτυρο
  • 1 ½  ζάχαρη
  • 3 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κούπα γάλα
  • 3 αυγά μεγάλα
  • 1 κ.γ αλάτι
  • Ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 βανίλια

Σιρόπι

  • 1 κούπα άχνη ζάχαρη
  • 1 κούπα χυμό πορτοκάλι
  • Ξύσμα πορτοκαλιού

Γλάσο

  • 1 κούπα άχνη
  • 2-3 κ.σ χυμό πορτοκάλι
  • Ξύσμα πορτοκαλιού

Εκτέλεση

    1. Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ 2’ να αφρατέψει. Μετά βάζουμε ένα ένα τα αυγά και εν συνεχεία προσθέτουμε εναλλάξ το γάλα με το αλεύρι κοσκινισμένο.Βάζουμε το κέικ σε μεγάλη μακρόστενη ή σε φόρμα κέικ με την τρύπα που την έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για 60’.
    2. Το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
    3. Ετοιμάζουμε το σιρόπι βάζοντας σε ένα κατσαρολάκι τα υλικά και τα ζεσταίνουμε (δεν τα βράζουμε)μέχρι να διαλυθεί η άχνη και να ζεσταθεί το σιρόπι καλά.Τρυπάμε με ένα καλαμάκι το κέικ και το περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι.Όταν το ρουφήξει όλο  ετοιμάζουμε και το γλάσο.
    4. Ανακατεύουμε την άχνη με 2-3 κουταλιές χυμό ώστε να πετύχουμε ένα γλάσο που να μπορούμε να το ρίξουμε πάνω από το κέικ για να το καλύψουμε.
    5. Αν θέλουμε στολίζουμε το κέικ με γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι.
    6. Μπορούμε να κάνουμε το κέικ μας χωρίς γλουτένη αν βάλουμε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του χωρίς γλουτένη (gluten free), 1 αυγό ακόμα και 1 κ.γ. baking powder.